Betændelse i kæben efter rodbehandling

Oplever du komplikationer efter din rodbehandling? Som tandlæge gør man selvfølgelig sit ypperste for at forhindre, at der skulle opstå komplikationer efter en rodbehandling. Der er dog 10-15 % risiko for, at der kommer betændelse i kæben efter en rodbehandling.En af årsagerne til, at der kan komme infektion, er de bikanaler, der findes i rodens spids. Betændelsestilstand i kæbeknoglen er forårsaget af en død nerve i en tand. Tilstanden kaldes en rodspidsbetændelse, og kræver behandling hos en tandlæge. Hvis man ikke med rodbehandlingen har mulighed for at fjerne infektionen fuldstændigt, kan det derfor blive nødvendigt med en rodspidsoperation. Her får du lidt information om, hvilke symptomer, der kan indikere, at du har betændelse i kæben.

Hvad er symptomerne på betændelse i kæben?
Rodspidsbetændelse er forårsaget af, at bakterier er kommet ind igennem en tands rodspids. Derved breder betændelsen sig til den omkringliggende knogle. Dette giver ofte symptomer som hævelse ved kæben og/eller smerter og ømhed, når du tygger. Samtidig kan det føles ubehageligt at indtage varme eller kolde drikkevarer. I nogle tilfælde skifter den syge tand farve. Det er vigtigt, at man søger behandling hos tandlægen, hvis man oplever disse symptomer, da betændelsen i alvorlige tilfælde kan føre til hjerte-, hjerne- og lungesygdomme samt feber og tandbylder. Det er dog ikke altid, at tilstanden giver symptomer, og derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom.

Hvordan behandles betændelse i kæben?
Hvis din rodbehandlede tand er gået i betændelse ved kæben, skyldes det, at rodkanalen ikke blev helt renset for bakterier under behandlingen. Dette kan tandlægen behandle ved enten at foretage en ny rodbehandling, ved en rodspidsoperation eller ved at trække tanden ud. Det vigtige er, at kanalerne i tanden renses, så knoglen omkring rodspidsen får en chance for at hele. Indgrebet sker med lokalbedøvelse for at sikre en smertefri behandling.

Har du spørgsmål?