Isninger i tænderne

Dentin eller tandben, er det inderste i tanden før nerven. Tandbenet har mikroskopiske væskefyldte kanaler, der forbinder det yderste af tandbenet til tandens nerve. Er tandbenet dækket af emalje, beskytter den, så man ikke får isninger i tænderne, fordi emaljen ikke leder kulde eller varme ind i tanden. Den beskytter tandbenet. 

Et blottet tandben vil reagere på temperaturændringer omkring tanden, som når man f.eks. drikker koldt. Det påvirker væskeflowet i tandbenet, hvilket man mærker som en skarp, kortvarig smerte i tanden. Dette væskeflow kan også påvirkes af syrlige eller søde madvarer.

Der kan være mange forklaringer på at tandbenet er blotlagt.

Følsomme tandhalse

Typisk får man isninger i tænderne når man får kold luft på eller drikker noget koldt. Det er fordi tandkødet har “trukket” sig tilbage, og derved bliver tanden blottet. 

Hvad kan man selv gøre?
Der findes tandpastamærker specielt udviklet til følsomme tandhalse, som har en god effekt.

Man kan forsøge sig ved at putte lidt tandpasta mod de følsomme tandhalse på det følsomme område og lade det ligge et par minutter før man børster tænder.

Bagefter kan man prøve at lade det ligger på natten over. Hvis det ikke hjælper, er skaden på emaljen for stor, her kan en lille fyldning hos tandlægen hjælpe.

Vores kunder siger:

De er alle bare så søde, de lytter til en, samtidig med de er ærlige men på en meget anerkendende måde. Jeg nyder at tage til tandlægen hos Rødovre tandlægerne. Tandplejerne er så venlige og tandlægen har en god humor. 

4.7/5

Skade på emaljen

Børstet man for hårdt på tænderne, kan man slide hul på emaljen. Dette vil give isninger/føles som et hul. Den skade på tanden kaldes for abrasion, her er det en god ide at lægge en plast fyldning. 

Drikker man meget sodavand eller spiser “sure” frugter/føde emner kan man lave en “syre” skade på tanden, det vi kalder en erosion. Man ætser langsomt emaljen væk, dette kan også ske ved opkast (bulimi). 

Ovennævnte kan skade emaljen, som kan fritlægge det underliggende tandben og give isninger. Dette mærkes som en meget følsom/isning i tanden.

HVAD KAN DU SELV GØRE?

En typisk fejl er, at man bruger en for hård tandbørste og børster hårdt. Man kan se det ved, at ens tandbørste ret hurtigt begynder at ligne en meget brugt tandbørste.

Man børster nok for længe på det samme sted og “saver” ligesom hen over tanden, hvor tandkødet og tanden er. Tandkødet reagerer ved at fjerne sig, og man får “lange tænder”.

Bløde tandbørster børster bedre end en hård og skåner tanden bedre.

Knækkede tænder
En tand der knækker kan også blotte tandbenet. Når man knækker en tand, vil emaljen knække af og man får blotlagt sit tandben. Revner i en tand, der ikke kan ses med det blotte øje, kan også give isninger. Her er det godt med et tandlægebesøg.

Åbningstider

Vi holder åbent i klinikken alle hverdage. Du finder vores åbningstider i bunden af siden. Kontakt klinikken for mere information, samt tidsbestilling.

Tryghed hele vejen igennem

Når du vælger os som din foretrukne tandlæge i Rødovre, bliver du behandlet, som vi selv vil behandles. Hos os er du i centrum, og vi giver os altid tid til at informere dig grundigt.

Gratis parkering

Som patient kan du benytte vores 1 times gratis parkering foran klinikken. Derudover går buslinje 7A, 200S, 13 og 161 lige til døren.

Finansiering af behandlinger

Hos os skal det ikke være økonomien, som forhindrer dig i at passe godt på dine tænder. Derfor tilbyder vi finansiering af dine tandbehandlinger.

Vil du kontaktes?

Har du spørgsmål?