Isninger i tænderne

Kontakt os for at høre mere
om Isninger i tænderne →

  Hvorfor gør isninger i tænderne ondt?

  Dentin eller tandben, er det inderste i tanden før nerven. Tandbenet har mikroskopiske væskefyldte kanaler, der forbinder det yderste af tandbenet til tandens nerve. Er tandbenet dækket af emalje, beskytter den, så man ikke får isninger i tænderne, fordi emaljen ikke leder kulde eller varme ind i tanden. Den beskytter tandbenet.

  Et blottet tandben vil reagere på temperaturændringer omkring tanden, som når man f.eks. drikker koldt. Det påvirker væskeflowet i tandbenet, hvilket man mærker som en skarp, kortvarig smerte i tanden. Dette væskeflow kan også påvirkes af syrlige eller søde madvarer.

  Der kan være mange forklaringer på at tandbenet er blotlagt.

  Følsomme tandhalse

  Typisk får man isninger i tænderne når man får kold luft på eller drikker noget koldt. Det er fordi tandkødet har “trukket” sig tilbage, og derved bliver tanden blottet.

  Hvad kan man selv gøre?

  Der findes tandpastamærker specielt udviklet til følsomme tandhalse, som har en god effekt.

  Man kan forsøge sig ved at putte lidt tandpasta mod de følsomme tandhalse på det følsomme område og lade det ligge et par minutter før man børster tænder.

  Bagefter kan man prøve at lade det ligger på natten over. Hvis det ikke hjælper, er skaden på emaljen for stor, her kan en lille fyldning hos tandlægen hjælpe.

  Skade på emaljen

  Læs mere >>

  Skade på emaljen

  Børstet man for hårdt på tænderne, kan man slide hul på emaljen. Dette vil give isninger/føles som et hul. Den skade på tanden kaldes for abrasion, her er det en god ide at lægge en plast fyldning. Drikker man meget sodavand eller spiser “sure” frugter/føde emner kan man lave en “syre” skade på tanden, det vi kalder en erosion. Man ætser langsomt emaljen væk, dette kan også ske ved opkast (bulimi).

  Ovennævnte kan skade emaljen, som kan fritlægge det underliggende tandben og give isninger. Dette mærkes som en meget følsom/isning i tanden.

  Hvad kan du selv gøre?

  Læs mere >>

  Hvad kan du selv gøre?

  En typisk fejl er, at man bruger en for hård tandbørste og børster hårdt. Man kan se det ved, at ens tandbørste ret hurtigt begynder at ligne en meget brugt tandbørste. Man børster nok for længe på det samme sted og “saver” ligesom hen over tanden, hvor tandkødet og tanden er. Tandkødet reagerer ved at fjerne sig, og man får "lange tænder”.

  Bløde tandbørster børster bedre end en hård og skåner tanden bedre.

  Knækkede tænder

  En tand der knækker kan også blotte tandbenet. Når man knækker en tand, vil emaljen knække af og man får blotlagt sit tandben. Revner i en tand, der ikke kan ses med det blotte øje, kan også give isninger. Her er det godt med et tandlægebesøg.

  Vi lægger vægt på individuel rådgivning og behandling
  1
  Års erfaring
  1
  Søde medarbejdere
  1 %
  Tilfredshedsgaranti
  Vi lægger vægt på kvalitet i behandlingerne

  Ny fyldning eller skiftet fyldning

  Man kan være følsom i en tand, der lige har fået en fyldning eller, hvis man har fået skiftet en gammel fyldning. Det kan både forekomme ved en plastic eller sølvamalgam fyldning.

  Fyldningsmaterialer kan lede varme og kulde ind i tandbenet og dermed give isninger i tænderne. Får man lavet en fyldning, som er meget dyb, giver det oftere isninger eller ubehag.

  Typisk vil det stå på i en kortere periode og derefter aftage. Hvor lang tid der går, er meget individuelt og afhænger af dybden af den pågældende fyldning. Har man mange gener, bør man tage kontakt til tandlægen.

  Tandlægeklinik i hjertet af Rødovre

  Du finder klinikken på Tårnvej 151, 2610 Rødovre