Rodbehandling eller tandudtrækning?

Går du med smerter i en tand og tænker på, om smerterne mon kræver en rodbehandling, eller om tanden skal trækkes ud? Så læs med her.

Hvornår skal der rodbehandles?
Smerter i en tand kan skyldes et almindeligt hul, men i værste fald kan bakterierne fra hullet allerede have spredt sig til tandens rodkanal og skabt en betændelsestilstand – og dét kræver en rodbehandling. Når først bakterierne er kommet ned i rodkanalen, er det nødvendigt at foretage en behandling for at fjerne dem og rense kanalen. En rodbehandling kan dog også være nødvendig i tilfælde, hvor du ikke har oplevet smerter i tanden. Der kan nemlig opstå kronisk rodbetændelse, og så er den eneste udvej for at redde tanden at få foretaget en rodbehandling. Kronisk rodbetændelse kan identificeres ved en røntgenundersøgelse – ved mistanke bør du kontakte din tandlæge.

Er tanden tidligere blevet rodbehandlet?
Det lykkes ikke altid at rense tandens rodkanal fuldstændig for bakterier ved første rodbehandling, og så er næste skridt at foretage en rodspidsbehandling for at komme den døde nerve til livs. Ved en rodspidsbehandling skal tandlægen fjerne tandens døde nerve og fylde hulrummet for at undgå nye bakterieangreb.

I nogle tilfælde er det muligt at bore ned til tandroden endnu en gang, og der vil behandlingen ende ud i en rodspidsoperation, hvor tandens rodkanal forsegles nedefra.

Har du spørgsmål?